Als je een kinderwens hebt of je bent zwanger is het natuurlijk handig te kijken naar het financiële plaatje. Nu weet je nooit precies wat een pasgeboren baby kost, maar ik wil je toch een inzicht geven in deze kosten. Ik heb een aantal kosten voor je op een rij gezet waar je rekening mee moet houden als je kindje net geboren is en als je nog zwanger bent. Lees maar mee.

Wat kost een (pasgeboren) kindje per maand?

Er is berekend dat een gezin ongeveer 17% van het totale besteedbaar inkomen uitgeeft aan hun eerste kind. Met meer kinderen, worden de kosten per kind lager volgens het CBS. Ze zeggen dat het bij 2 kinderen 26% is en bij 3 kinderen 33% en bij 4 kinderen 40%.

Een gemiddelde hoeft niets te zeggen over jou eigen totale uitgaven en ik weet dan ook niet precies of dit klopt met dat van ons. Maar toch kan het nuttig zijn het gemiddelde te weten.

De baby moet natuurlijk regelmatig in bad of onder de douche en ook zeker de eerste week/weken moet je regelmatig een kruikje warm maken. Al dat niet met water of een elektrische. Dit kost natuurlijk ook allemaal extra. Je verbruikt extra water en energie. Hoeveel dat precies is durf ik niet te zeggen. Maar ga maar uit van ong. 10-20 euro extra per maand.

Kinderopvang is wellicht de eerste weken niet aan de orde omdat je zelf nog zwangerschapsverlof hebt. Maar daarna moet je natuurlijk gaan kijken naar hoeveel kinderopvang je nodig hebt en de bijbehorende kosten. Kies je voor de crèche of voor een gastouder. Online kan je vinden wat de kosten daarvoor zijn. Het uurloon varieert van €3,50 tot en met €7,18. Het laatstgenoemde bedrag is het maximale bedrag wat gevraagd mag worden per uur.
Hoeveel je gaat betalen is afhankelijk van meerdere factoren. Het soort kinderopvang dat je wilt, waar je woont, dagopvang of ook buitenschoolse opvang etc. Dus dit varieert heel erg.
Via de Belastingdienst kan je kinderopvangtoeslag aanvragen. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van jou (jullie) inkomen, het aantal opvanguren en het uurtarief. Ook kan je hier een berekening doen van hetgeen wat je terug kan krijgen.

 

Ook gaan er wat maandelijkse kosten naar kleding voor je kindje. Ik denk dat je rekening moet houden met gemiddeld 30-50 euro.  Zeker aan het begin haha, dan koop je waarschijnlijk veel te veel waardoor er zeker een aantal dingen niet gedragen gaan worden. Spreek uit ervaring, haha. Vooral baby’tjes groeien hard en hebben met enige regelmaat weer een grotere maat nodig. Elin zit nu gelukkig al een aantal maanden op maat 86/92 en hoeven we niet veel bij te kopen steeds. Toen ze net geboren was, was dat wel anders. Ze schoot van maat 56 naar 62 en dan al weer snel naar 68/74.

Dan een grote kostenpost, de luiers haha. Wij gebruiken luiers van de Kruidvat, die zijn perfect. Lekken niet en sluiten mooi aan. Gemiddeld ben je per maand rond de 30 euro kwijt aan luiers. Bij pasgeboren kindjes verschoon je wel 8x per dag de luier, bij elke voeding. Nu wordt dit minder en gaan er minder luiers door. Elin verschonen wij gemiddeld 3-4x per dag. Mits ze thuis geen luier om heeft en ze op het potje plast/poept dan natuurlijk minder. En hopelijk wordt ze binnenkort echt zindelijk en dan hebben we er 1 in de luiers en 1 uit de luiers hihi.

Geef je borstvoeding dan bespaar je een hoop kosten op voeding. Wel moet je dan een kolf huren of kopen. Dan kan je ook een voorraadje in de diepvries opbouwen voor als jij een keertje lekker weg wilt zonder kindje.
Bij mij ging dit niet en moest ik flesvoeding gaan geven. Flesvoeding is per pak een kleine 7 euro. Wij hadden flesvoeding van de Kruidvat en flesjes van Dr. Brown.  Wij hadden 2 flessen gekocht van Dr. Brown en dit kostte ongeveer 20 euro voor 2 flesjes. De voeding is dus een kleine 7 euro en dat gaat hard de eerste maanden kan ik je vertellen. Gemiddeld gaan er wel een pak of 5 in de maand. Dus je bent rond de 30-40 euro kwijt per maand aan flesvoeding.Na het eerste jaar mag je kindje volledig mee eten en worden de kosten in je boodschappen wellicht iets duurder. Meer groente, meer vlees, brood, melk etc. Maar geen dure flesvoeding meer.

 

Tegemoetkomingen

Je kan recht hebben op een aantal tegemoetkomingen. Deze kan je vinden op de site van de Belastingdienst. Hierbij denk je dus aan kinderbijslag, die krijgt iedere ouder. Ongeacht inkomen.
Verder bijv. kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Van de kinderbijslag en kindgebonden budget krijg je vanzelf bericht. Krijg je geen bericht over het kindgebonden budget, heb je er ook geen recht op.

Hopelijk heb ik je zo een beetje op weg geholpen in de kosten van een baby.