operatie

Zoals ik jullie in een vorige post al vertelde, moet ik geopereerd worden. Inmiddels is deze operatie afgelopen vrijdag uitgevoerd. Maar hier later meer over. Ik ga jullie wat vertellen over de voorbereiding op de operatie. Ik kreeg dus een ileocoecaal resectie. Bij deze ingreep wordt het gedeelte waar de dunne darm overgaat in de dikke darm verwijderd.

Mijn lichaam breekt de medicatie af die ik via infuus kreeg. Dus het was tijd om de operatie in te plannen. Maandag 25 mei werd ik verwacht bij de chirurg voor het voorgesprek en daarna bij de ColonCare verpleegkundige voor uitleg over de opname. Tevens hoopte ik dan alvast meer te horen wanneer ik ongeveer geopereerd zou worden.

25 mei, op naar de chirurg. Eenmaal bij de chirurg vertelde hij mij meteen dat de operatie gepland staat voor vrijdag de 29e. Dat betekent dus over 4 dagen… Dat was even slikken, want ja dat is wel heel snel. Maar goed, liever snel dan nog maanden te moeten wachten. Hij vertelde mij in het kort wat de operatie in zou houden en daarna kon ik naar de verpleegkundige.

Ze gaan het zieke stukje dunne darm er tussenuit halen en tevens de overgang van dunne naar dikke darm. En dat wordt weer aan elkaar vast gemaakt. De operatie zal via een kijkoperatie gebeuren. Mits er geen gekke dingen gezien worden, anders is er nog een kans dat het toch een grotere operatie wordt. Een stoma was niet aan de orde zei hij. Toch fijn om te horen.

Eenmaal bij de verpleegkundige kreeg ik de complete uitleg van A tot Z. Wat er van mij verwacht wordt etc. Ik word geopereerd volgens het ERAS protocol. Dat is een versneld herstel na darmchirurgie.
Dat houdt in dat je op dag 1 geopereerd wordt, ’s avonds alweer je bed uit moet, pap of vla hebben gegeten en goed moet hebben gedronken.
Op dag 2 hetzelfde maar dan al uitgebreider en ook een volledige maaltijd moet kunnen eten. Dag 3 nagenoeg hetzelfde als dag 2 maar ook net alles weer een stapje verder.
Hoe dit ging lees je later.

Eenmaal thuis vertelde ik alle info aan Bram en gingen we mijn werk, zijn werk en de ouders, gastouder inlichten hierover. Want ja, we moeten toch wat regelen. Ik mag namelijk een week of 4-6 niet zwaar tillen. En met een zoon van ruim 1 is dat best lastig. Dus we zijn de komende weken veel aangewezen op oppas en op een flexibel werkschema voor Bram. Hier zijn we gelukkig met z’n allen uitgekomen zodat dat stukje klaar was.

Toch weer een zorg minder. Inmiddels ging ik vast wat spullen inpakken. Waaronder mijn laptop, telefoon, oortjes, slippers, kleding etc.
Donderdagavond werden de kindjes opgehaald en vrijdagochtend vertrokken we om 7:15 naar het ziekenhuis. Nog even tanken en we konden gaan.
Om 8 uur waren we in het ziekenhuis.. Hoe dit verder ging lees je binnenkort weer hier.