darm

Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik 4 weken geleden geopereerd aan mijn darmen. Ze hebben hier een stuk darm verwijderd die steeds pijnklachten gaf, vanwege de ziekte van Crohn. Nu ben ik gisteren voor nacontrole en officiële uitslag bij de chirurg geweest. Ik praat jullie bij.

Inmiddels gaat het aardig goed met mij en maak ik, bijna dagelijks, stapjes in mijn herstel. Ik ging naar de chirurg voor nacontrole en dus de uitslag van de patholoog.
De chirurg vertelde mij dat er wel wat ontstekingscellen zijn gevonden in mijn darm. En dat de randen van het weggenomen stukje darm “schoon” zijn. Dat houdt in dat daar geen ontstekingscellen gezien zijn en ze dus de gehele ontsteking hebben weggenomen. Dus dat is al heel fijn.

Verder vertelde hij mij dat er geen granulomen gezien zijn. Een granuloom is een opeenstapeling van ontstekingscellen. Vaak zien ze dit dus wel bij de ziekte van Crohn. Nu zou dat voor mij meerdere dingen kunnen betekenen.
Of de granulomen zijn alweer verdwenen na de heftige ontsteking die ik heb gehad. Of wel het is toch geen Crohn, maar een nare blindedarmontsteking die een jaar lang steeds heeft lopen sudderen en opspelen.

Voorlopig komen we daar nog niet achter helaas. Over een half jaar krijg ik een scopie bij de MDL arts om de nieuwe overgang van dunne naar dikke darm te bekijken. Eerder konden ze hier door littekenweefsel en vernauwing niet in komen. Dus hopelijk over een half jaar wel en ziet alles er rustig en goed uit.
Als die scopie goed is, zal de volgende scopie wellicht een jaar daarna weer zijn om wederom te kijken. En zo worden de ussenpozen steeds groter.
Mocht ik in tussentijd toch veel pijn krijgen dan wordt de scopie vervroegd en gaan ze kijken of ze nu een Crohn beeld zien.

Tot nu toe is alles nog onduidelijk. Grote kans dat het toch Crohn is, maar de chirurg zei ook dat het zeker mogelijk is dat het toch een blindedarmonsteking is geweest. Ook gezien de manier waarop mijn darm eruit zag en hoe hij “vast” zat aan weefsel in mijn rug. Ingewikkeld verhaal, maar het komt er op neer dat mijn stuk darm er niet uitzag als een Crohn darm.

Wie weet heb ik toch geen ziekte van Crohn. Maar ik ga hier nog wel gewoon vanuit, dan kan het alleen maar meevallen. Fingers crossed!
Dit is voorlopig, hoop ik, dan ook de laatste update over mijn operatie en herstel. Mochten er bijzondere dingen zijn of toch een opvlamming dan horen jullie het uiteraard weer.
Heel erg bedankt voor jullie medeleven de afgelopen tijd en hopelijk blijven jullie de andere berichten op mijn blog volgen.