Wow, Elin is alweer 9 maanden oud. Dat betekent dus dat ze al langer uit mijn buik is, dan dat ze er in gezeten heeft. Elin is met 40+3 geboren op 1 april. En het is nu 3 januari, dus alweer de 9 maanden gepasseerd. Een echt baby’tje vind ik Elin niet meer. Ze heeft echt al een eigen willetje en is lekker eigenwijs. Hoe het met Elin gaat en met mij lees je in deze 9 maanden update.

Inmiddels ben ik zelf ontzwangerd, dus dat excuus kan ik niet meer gebruiken. Haha. Nu heb ik ook al een tijdje geen klachten meer van bekken oid. Dus dat is heel erg fijn. Alleen tijdens mijn maandelijkse periode heb ik er veel laat van. Dan is het een dag of 2 echt niet fijn en wel pijnlijk. En heb ik mijn eigen haar weer terug. Of nou ja, mijn eigen haar dikte. Het was zo dik geworden dat het niet mooi weer viel en dat is nu weer normaal.

Zo rond de 9 maanden ontwikkelt de baby zich steeds meer tot een dreumes die zelf al veel kan. Kruipen, tijgeren, zelfstandig zitten en brabbelen. Wij zien al veel bij Elin voorbij komen.

9 maanden mijlpaal!
9 maanden, alweer. Wat gaat het toch snel. We komen steeds dichterbij Elin haar eerste verjaardag. Elin ontwikkelt zich steeds meer richting een dreumes. Zichzelf voortbewegen als in tijgeren. Alles vastpakken en dingen snappen en de hele dagen de oren van je hoofd brabbelen. Zo leuk. Heerlijk.
Zelf zitten doet ze nog niet, maar zichzelf optrekken doet ze vanuit zit dan weer wel. Als wij haar in zit neerzetten gaat ze zichzelf optrekken tot staan. En wat kijkt ze dan trots.
Ze maakt veel contact met Bram en mij en dat is natuurlijk super leuk.

Voeding
Over borstvoeding hoeven we het niet meer te hebben, dat is wel duidelijk. Elin doet het super goed op de flesvoeding en dat vind ik het allerbelangrijkste. Hoewel ze niet veel flesvoeding meer krijgt is het wel dagelijks even een kort schootmomentje.
De bijvoeding wordt steeds meer hoofdvoeding en dat merken we ook zeker. Ze eet 2 stuks fruit en een keer met de pot mee zeg maar. Na het avondeten krijgt ze lekker een bakje yoghurt. Dat vind ze ook heel erg lekker. In het begin moest daar fruit of diksap doorheen anders trok ze een vies gezicht en was het na 2 happen gebeurt. Maar nu hoeft dat niet meer en eet/drinkt ze het heerlijk op.
Verder krijgt ze in de ochtend en als lunch een boterham en die sluiten we af met een klein flesje melk. Als tussendoortje krijgt ze een klein koekje of een rijstewafeltje bijv. De boterhammen wil ze ook graag zelf opeten. Stukje brood aangeven of pakken van tafel vind ze erg leuk om te doen.  Ze heeft vanaf 6 maanden al 2 ondertandjes en is nu druk bezig in de bovenkaak. We zien de 2 boventanden en de 2 hoektanden al goed zitten. Dus ben benieuwd wanneer die erdoor komen. Ze is wel weer driftig aan het kauwen op vingers en op alles waar ze op kan kauwen. Dus het zal wel niet zo heel lang meer duren.

Ritme
Elin heeft vanaf het begin af aan eigenlijk al wel echt een duidelijk ritme en dat vind ik wel prettig. Nu moet dat natuurlijk niet, maar als ze dit zelf regelt, prima. Hoor je mij absoluut niet klagen. Haha.
Meestal slaapt ze overdag nog 1x 1-1,5uur en het middagdutje is gemiddeld 2 uur. Dit heeft ze ook wel echt nodig. Want ze is zoveel aan het ontdekken dat dat erg vermoeiend is voor haar.
Sinds vorige week doet ze aan het eind van de middag geen dutje meer en gaat ze in de avond rond 7uur half 8 naar bed.
Nu is ze dan soms rond 6u kwart over 6 al wel erg moe, maar dan gaan we haar even lekker douchen of stukje wandelen. En dan kan ze rond half 7 kwart voor 7 nog een klein flesje krijgen en Sesamstraat kijken en naar bed.

Zoals je dus wel begrijpt gaat het erg moet met Elin. Wel wil ze eigenlijk al veel meer dan ze zelfstandig kan doen. Ze wil graag staan en lopen maar dat kan ze allemaal natuurlijk nog niet zelf. Haar eigen willetje merken we goed. Als ze het ergens niet mee eens is, dan merk je dan snel genoeg. Haha.
1 april is alweer haar eerste verjaardag. Mag de tijd nog eventjes op stop. Haha. Ik vind elke leeftijd/maand wel weer iets moois hebben. Dus heerlijk richting haar eerste verjaardag vind ik helemaal goed. Als ze zo doorgaat, klaag ik nog steeds niet. Haha.

Hoe hebben jullie die 9 maanden ervaren?