imagesDicht bij jezelf blijven. Niet veranderen en mee doen met wat de rest doen. Dat maakt jou authentiek. Maar dat doe je niet zomaar. Om jezelf te kunnen zijn en echt doen wat jij wil, daar heb je zelfvertrouwen voor nodig. Want jezelf zijn, kan je kritiek opleveren. 
Je kan bijv. opmerkingen krijgen over hetgeen wat jij leuk vind of draagt. En dat moet jij zoveel zelfvertrouwen hebben om toch nog je eigen ding te blijven doen en dragen, ondanks wat andere mensen ervan vinden. 
Hoe blijf je jezelf? Ook geef ik je een oefening in hoe je jezelf kunt leren zijn en blijven. Lees snel verder.

Ook een voorbeeld is bijv. dat jij durft te zeggen dat je iets wel leuk vind, terwijl iedereen het stom vind. Ik denk dat veel meisjes, en ook jongens, hiermee te maken hebben. Dat ze niet zo goed een andere mening durven te hebben, omdat ze bang zijn dat ze buiten de groep vallen.
Ik ben nooit eigenlijk echt zo geweest, deed wat ik leuk vind en droeg wat ik leuk vond. Dan was mijn haar weer blond, dan zwart, dan weer bruin enz. Tuurlijk we hebben ons allemaal weleens laten leiden door hetgeen wat een ander zei of leuk vond. Maar ik ben wel van mening dat hoe ouder je wordt, hoe meer en beter je leert jezelf te zijn.

beyourself

Ik heb ik mijn omgeving gezien dat iemand zich heel erg kan laten leiden door hetgeen wat een ander doet en vind. Daarom ook deze post. Ik wil jullie meegeven dat het belangrijk is om jezelf te zijn en te blijven.

Zo liet en laat ik mij ook niet door mijn vriendjes leiden. Zij kunnen me nemen zoals ik ben. Ik vraag wel raad en advies en ik overleg dingen. Maar uiteindelijk beslis ik zelf of ik mijn haar kort knip of dat ik zwarte nagellak opdoe. Deze voorbeelden zijn bij wijze van.. natuurlijk. Maar laat je niet veranderen door je vriend of vrienden(innen). Als ze echt om je geven en van je houden, nemen ze jou zoals je bent. Met jou eigen mening.

large-513

Hoe zit dat met jullie? Durven jullie echt jezelf te zijn?

Als je dicht bij jezelf kunt blijven, ben je authentiek. Je hebt je eigen mening en laat je niet overhalen door andere mensen. Tuurlijk vind je een mening van een ander wel belangrijk maar je laat jezelf hier niet door beïnvloeden.

Maar hoe straal je zelfvertrouwen uit?

– Loop vastberaden en straal zelfvertrouwen uit
Aan de manier waarop iemand loopt kun je heel veel zien. Mensen met veel zelfvertrouwen hebben een hoger tempo. Zelfs wanneer je geen haast hebt zorgt een snellere loop ervoor dat je er belangrijker uitziet. Je straalt energie uit.
– Geef anderen complimenten om vol zelfvertrouwen over te komen
Zoek naar het beste in anderen en reflecteer jouw negatieve zelfvertrouwen niet op anderen. Laat je niet in met roddels maar geef mensen positieve reacties en complimenten. Mensen zullen je meer waarderen en jou ook belonen met complimentjes! Hierdoor zal je zelfvertrouwen vergroten!
– Wees dankbaar om zelfvertrouwen te ontwikkelen
Wanneer je je focust op dat wat je niet kunt of hebt, geef je je hersenen redenen waarom je het niet kunt hebben en verklein je je zelfvertrouwen. Hierdoor voel je je kwetsbaarder en minder zelfverzekerd. Wees in plaats daarvan dankbaar voor alles wat je wél hebt. Accepteer jezelf volledig.

Loop bijvoorbeeld elke ochtend nadat je wakker wordt je zegeningen na: je successen uit het verleden, je vaardigheden, vriendschappen en andere dingen waar je tevreden over bent. Hierdoor krijg je veel positieve energie in je leven en ontwikkel je meer zelfvertrouwen. Je voelt je minder jaloers, veel zelfstandiger, meer gemotiveerd en vol zelfvertrouwen.
– Laat van je horen
Ben jij altijd degene die het stilst is bij een vergadering omdat je weinig zelfvertrouwen hebt? Ben je bang dat je iets stoms zult zeggen waardoor mensen je zullen veroordelen? Laat die angst varen om je zelfvertrouwen te ontwikkelen.
Mensen zijn over het algemeen veel toleranter dan je misschien denkt. Wanneer je in iedere meeting tenminste één keer van je laat horen bouw je langzaam je zelfvertrouwen op, en word je bovendien beter in spreken in het openbaar. Dat geeft je zeker meer zelfvertrouwen!
– Ga eens op de eerste rij zitten, dat straalt zelfvertrouwen uit
Overal ter wereld gaan mensen met weinig zelfvertrouwen op de achterste rij zitten. Dit voorkomt dat ze worden opgemerkt door de spreker en is een teken van onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Doorbreek die gewoonte door gewoon eens vooraan te gaan zitten. Je neemt meer informatie op en wordt bovendien opgemerkt door mogelijk belangrijke personen. Daarnaast bouw je hierdoor je zelfvertrouwen op en straal je ook meer zelfvertrouwen uit!


large-513

Hoe blijf je jezelf?


– Analyseer je ‘stemmetjes’/ overtuigingen
Als je druk bezig bent te luisteren naar je eigen ‘stemmetjes’, ben je erg druk met jezelf bezig i.p.v met de mensen in je omgeving. Andere mensen merken dat. Je ‘stemmetjes’ kunnen goede raadgevers zijn, maar je moet ze leren kennen. Accepteer je belemmerende overtuigingen. Accepteer dat jou mening anders kan zijn dan die van een ander. Heb je een vergadering of een andere meeting bereid je goed voor. Weet wat je wilt gaan zeggen en hoe jij over een bepaald onderwerp denkt. Dan kom je zelfverzekerd over en geef je jou eigen echte mening.

– Authenticiteit creëert  impact
Wanneer je aan dit aspect werkt, zal je authenticiteit vergroten, waardoor je meer impact creëert. Dit betekent dat je meer indruk maakt en overtuigender overkomt. Iemand die authentiek is, kent zijn omgeving en weet hoe hij hier op reageert. Tevens kent hij zijn ‘stemmetjes’ en overtuigingen en kan die parkeren. Hierdoor kan hij zich op de ander richten in plaats van op zichzelf. En als iemand authentiek is dan geloof je hem of haar simpelweg eerder en heb je eerder de neiging deze persoon te vertrouwen.

Susan Boyle, ik denk de opzienbarendste ontdekking ever in een talentenshow, was tijdens deze auditie van X-factor volledig haarzelf. Ze had immers niets te verliezen. Door alle beroemdheid nu, vecht zet tegen zichzelf om zichzelf te blijven.

Oefening
Ga eens na in welke situaties je veelal je eigen mening inslikt. Is dit bijvoorbeeld op het werk? Of thuis, om de lieve vrede maar te bewaren? Kies één situatie uit die voor jou actueel is en schrijf voor jezelf op hoe je eigenlijk echt zou willen handelen. Schrijf ook op wat je ervan weerhoudt om dit echt te doen. Denk nu eens na over wat de gevolgen zouden zijn als je bijvoorbeeld wel echt zegt wat je vindt? Of dat je wel aantrekt wat jij leuk vindt? Doorvoel het gevolg en meet voor jezelf af of het goed voelt. Belangrijk is dat je je goed moet voelen bij je mogelijk nieuwe (eigenlijk hervonden) ik.

De volgende stap is dat je je nieuwe ik gaat uitproberen. Stel dat je ervoor hebt gekozen om assertiever te zijn op je werk; probeer dit dan uit. Vraagt bijvoorbeeld je leidinggevende teveel van je? Durf dit dan aan te geven, rustig en oprecht. Dat je rode wangen krijgt of vlekken in je nek van spanning, is niet erg. Het is jouw gevoel en jij vindt dat de werkdruk te hoog is, punt. Geloof in jezelf, dan geloven anderen ook in jou. Wanneer je eenmaal over de drempel van spanning en vernieuwing heen bent gestapt, zul je merken dat een volgende keer de drempel al een stukje kleiner is geworden.
Oefening baart kunst! Maar let wel: Blijf bij jezelf…..

Shrimpie-365-dag240nzww-001

 

 

Bronnen;

http://sochicken.nl/direct_meer_zelfvertrouwen_8_manieren

http://www.leauz.nl/blog/hoe-blijf-ik-mezelf-invloed-van-omgeving-op-je-authenticiteit/

http://www.blijfjezelf.nl/hoe_blijf_je_jezelf.htm