mdl arts

Afgelopen maandag had ik een afspraak met mijn MDL arts. Eind januari heb ik een scopie gehad. Eigenlijk meer een controle scopie. Ik ben dus in augustus vorig jaar begonnen met mijn medicatie tegen Crohn en nu wilde mijn arts kijken of mijn darm niet meer vernauwd is.

Nou, 30 januari was het zover. Ik mocht mij weer in het ziekenhuis melden voor mijn scopie. Mijn inmiddels 3e in een jaar tijd. De voorbereiding viel heel erg mee want ik kreeg Picoprep. Dit is goed te drinken en het is maar 2x 150ml wat je moet drinken. Wel met daarnaast 1,5 tot 2 liter heldere dranken. Dus prima te doen.

Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis werd mijn infuus gezet en werd ik naar de behandelkamer gereden. Hier kreeg ik mijn roesje en al snel viel ik in slaap. Ik las achteraf in mijn verslag dat ik wel reageerde op vragen die ze stelden. Maar ik weet zelf 0,0 meer van de scopie en de korte tijd erna. Dus ik was aardig van de wereld voor mijn gevoel.
De arts kwam nadien bij mij en vertelde dat ze nog steeds niet in de dunne darm konden komen en, helaas, de vernauwing er nog steeds zit.
Nu is de vraag waardoor die vernauwing komt. Een ontsteking die daar zit of littekenweefsel. Dit vanwege de forse ontsteking waar ik vorig jaar een half jaar mee gelopen heb.

Afgelopen maandag mocht ik voor de uitslag naar de MDL arts. Ze vertelde mij dus wederom dat de dunne darm zo vernauwd was dat ze er niet met de scoop in kon komen.
En ik heb hier ook op en af nog best wel last van. Van september tot en met eind november ging het heel erg goed. Ik had nergens last van, maar sinds die tijd heb ik op en af toch wel weer klachten. Ze vond het tijd om mijn infuus te verhogen. Ik krijg de komende infusen dubbele hoeveelheid. Dat is dus behoorlijk. Maar ze hoopt dat ik dan voorlopig even zonder pijn zit.

Om die vernauwing verder te bekijken wil ze een MRI scan laten uitvoeren. Een MRI scan van de dunne darm. Zodat ze kan kijken of het littekenweefsel is of dat het een ontsteking is. Vermoedelijk is het dat eerste.
Wat in houdt dat ze mij voor bijna 90-95% wel kon vertellen dat er een operatie aan zit te komen.
Nu hadden ze dit vorig jaar juni/juli tijdens mijn opname ook al verteld, maar het kwam toch wel binnen. Een operatie.. Een stuk darm verwijderen….

Ik vroeg of er niet opgerekt kon worden. Dit had ik namelijk gedacht. Dat ik te horen zou krijgen dat ze scopie nog een keer zou moeten en ze het dan kunnen oprekken. Helaas… Zeer waarschijnlijk kan dit niet omdat de vernauwing te groot en een te lang stuk is om alleen op te rekken. Maar ook dat gaat de MRI uitwijzen. Ik moet dus rekening houden met een operatie ergens in de komende maanden… Oef…