zdjkxofas8jcjvctpaznIk ben een lefty, ofwel linkshandig. En nu ga ik het hebben over 10 dingen waar linkshandige ‘problemen’ mee hebben. Nu heb ik niet met alles problemen, maar ik ben wel echt een lefty.  Zelfs de muis van de computer pak ik in mijn linkerhand. Nu laat ik de instellingen wel als de rechterkant.
De maatschappij is nu eenmaal erg rechtshandig georiënteerd. Nu zijn dit natuurlijk geen huge problems, maar ik denk dat linkshandigen onderstaande “problemen”wel gaan herkennen en er ook mee te maken zullen hebben.

Het zijn vaak kleine dingen, maar toch wordt er weinig rekening gehouden met linkshandigen. Het vismes bij een visgerecht, de snijkant zit aan de verkeerde kant. En wat te denken van de plastic mes en vorkjes in 1 bij de snackbar… Irritatiepuntje! Ook dat snijvlak zit aan de verkeerde kant. Hockeysticks op school? Enz. Enz.

Ben jij linkshandig? Dan herken je vast de volgende tien irritaties. (Lees het wel met een knipoog natuurlijk!)

Bekerhouder in de auto
Koffie of thee drinken onder het rijden.. De bekerhouder zit aan de rechterkant. Mocht je rechts niet goed georiënteerd zijn, dan herken je dit wel en begin je er niet aan. Anders vlekken gegarandeerd.

Inkt everywhere
Schrijven doen we allemaal van links naar rechts, en wij linkshandigen herkennen dan vaak de inktvlekken wel. Waar die dan zitten? Overal! Handen, vingers, papier. Nu heb ik mezelf aangeleerd mijn hand anders te houden tijdens het schrijven, waardoor ik geen tot nauwelijks vlekken heb.

m

Zo schreef ik!

wPat left hand writing LA show

Nu zo!

 Scharen
Ik had vroeger wel linkshandige scharen op school, maar daar kon ik, vreemd genoeg, niet met mijn linkerhand mee knippen. Weird! Dus ik knip wel met links, maar met een rechtshandige schaar. En ja, voor mij werkt dit. Maar ik snap ook dat het voor veel linkshandigen niet werkt.

Multomappen, ringbanden en agenda’s 
Ook zo iets, je kan gewoon niet schrijven in je agenda of map. Altijd zit dat spiraal of die ringband in de weg.

Uit eten gaan met een rechtshandige
Als ik naast iemand moet gaan zitten die rechtshandig is, zorg ik ervoor dat ik altijd aan de linkerkant van de tafel zit. Geen gedoe met elkaars ellebogen die in de weg zitten.

m

Maatbekers met de cijfers aan de “verkeerde” kant
Koffiezetapparaten met de aan/uit knop aan de rechterkant.. Maatbekers met de cijfers maar aan 1 kant, juist de rechterkant. Waterkokers moet je ook altijd vullen met je rechterhand, wil je kunnen zien hoeveel water je er in giet.

Blikopeners
No comment, irritatiefactor! Gelukkig zijn er blikjes met openingslipje.

Puntenslijpers
Spreekt voor zich denk ik!

m

Jeej, linkshandige puntenslijper

Toch heeft linkshandig zijn niet alleen maar nadelen!

Linkshandig zijn heeft echter ook grote voordelen. Bij linkshandigen is de rechter hersenhelft beter ontwikkeld. In de rechter hersenhelft huist ook de creativiteit. Over het algemeen zijn linkshandigen dus creatiever dan rechtshandigen. Ook bij veel sporten hebben linkshandigen voordeel van hun linkshandigheid, bijvoorbeeld tennis. Met name bij contactsporten  als schermen en boksen zijn linkshandigen in het voordeel. De veelal rechtshandige tegenstanders zijn gewend om tegen rechtshandigen te strijden. Hiervan kan je als linkshandige goed profiteren.