bevolkingsonderzoek
Bron: RIVM

Afgelopen mei werd ik 30 jaar en ongeveer 2 weken later lag er een brief in de bus. Een brief van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ik werk als doktersassistente en mede daardoor weet ik hoe belangrijk het is om dit onderzoek te laten doen. Ik ga je in deze blog hier meer over vertellen en ook over mijn ervaring en uitslag.

Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen uit voor een bevolkingsonderzoek. Zij krijgen elke 5 jaar een uitnodiging om zich gratis te laten onderzoeken. 

Het bevolkingsonderzoek in het kort

  • Als je 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 wordt ontvang je een uitnodiging van de screeningsorganisatie.
  • Meedoen kan door een afspraak te maken met uw huisartsenpraktijk voor het maken van een uitstrijkje.
  • Het uitstrijkje wordt in het screeningslaboratorium eerst onderzocht op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV). Pas als dit virus aanwezig is, wordt hetzelfde uitstrijkje direct beoordeeld op afwijkende cellen.
  • Als je een uitstrijkje laten maken lastig vindt en daarom niet mee wilt doen, kan je bij de screeningsorganisatie een zelfafnameset aanvragen. Daarmee kan je zelf materiaal uit de vagina afnemen dat in het laboratorium getest wordt op HPV humaan papillomavirus . Als HPV gevonden wordt, moet je bij de huisarts een uitstrijkje laten maken om te beoordelen of er afwijkende cellen zijn.
  • Doe je mee aan het bevolkingsonderzoek dan kan je de uitslag krijgen dat er geen HPV gevonden is. Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat.
  • Als er in het uitstrijkje wel HPV humaan papillomavirus  wordt gevonden maar geen afwijkende cellen, dan wordt u voor de zekerheid 6 maanden later uitgenodigd voor een controle-uitstrijkje bij de huisarts.
  • Als er in een uitstrijkje HPV en afwijkende cellen worden aangetroffen, krijgt u een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek.
    Bron: RIVM (bovenstaande tekst)
Bron: RIVM

Op mijn werk maak ik zelf wekelijks uitstrijkjes. En zie dan ook verschillende uitslagen voorbijkomen. Van HPV negatief tot pap 3b. Nu hoeft een papa 3b niet altijd wat te betekenen maar betekent wel dat je naar de gynaecoloog wordt doorverwezen. Soms worden daar dan de afwijkende cellen weggehaald. En dan is het vaak weer goed. Ik heb in mijn 11 jaar dat ik uitstrijkjes maak en werkzaam ben als doktersassistente volgens mij nog geen 1 of misschien 1 uitslag gehad die echt helemaal niet goed was. Waar dus sprake was van baarmoederhalskanker. Wel vaker een pap 3 of 3a 3b, maar dan ben je er over het algemeen op tijd bij. Daar aan zie je, vind ik persoonlijk, hoe belangrijk het onderzoek is. het kan een hoop voorkomen.

Omdat het virus HPV 10-15 jaar nodig heeft, gemiddeld, om uit te groeien tot baarmoederhalskanker is een uitstrijkje 1x in de 5 jaar voldoende. Uiteraard bij klachten altijd eerder aan de bel trekken. Klachten kunnen bijv. zijn, contactbloedingen, onregelmatig bloedverlies, ineens bloedverlies terwijl je in de overgang zit. Pijn bij het vrijen die er eerst niet was. Allemaal redenen om even verder onderzoek te laten doen. Het hoeft uiteraard allemaal niets te zijn, maar laat het wel even checken.

bevolkingsonderzoek
Mijn uitslag, zoals je deze thuis op een brief krijgt. Er kan ook in staan dat er een vervolgonderzoek nodig is of dat je even contact op moet nemen met je huisarts.

Mijn ervaring met het maken van een uitstrijkje is prima. Ze maakt het speculum, ook wel eendenbek genoemd, warm door middel van warm water en daarna brengt ze deze in. Als jij je kunt ontspannen gaat dit heel gemakkelijk en soepel. Daarna moet ze deze openen zodat ze er door kan kijken om je baarmoedermond te zoeken. Dat kan wat druk geven, maar pijnlijk vond ik het zeker niet. Mijn baarmoedermond was snel gevonden en het uitstrijkje werd gemaakt. Met een kwastje nemen ze dan wat cellen af van de baarmoedermond. En daarna wordt het speculum weer gesloten en eruit gehaald. En klaar is kees. Alles bij elkaar, het onderzoekje zelf, duurt denk ik nog geen 2 minuten.
Wil je precies weten hoe een uitstrijkje in zijn werk gaat. Check dan even deze stap voor stap uitleg.