anticonceptie
bron: anticonceptie.nl

Anticonceptie, dat is weer iets waar je over na moet denken als je bevallen bent. Toen Elin geboren werd, ben ik weer met de pil begonnen. Deze beviel alleen helemaal niet. Niet zoals het voorheen altijd gedaan had. Ik voelde me niet fijn en gewoon blegh. Toen ik weer stopte met de pil was dat over. Maar goed, wat kiezen we dan? Inmiddels nog een kindje verder en ik heb gekozen. De Mirena is het geworden.

Tussen Elin en Ivan heb ik geen anticonceptie gebruikt verder, met uitgezonderd van die paar maanden. De pil beviel dus niet en ik vond het toen nog niet zo’n goed idee om voor de Mirena te kiezen. Ook wel het spiraaltje. Deze kan je 5 jaar laten zitten en aangezien we nog wel een tweede zouden willen, viel dit af. Ook omdat ik, van horen zeggen, weet dat het best lang kan duren voordat je cyclus weer op gang is.
Met de pil was dit bij mij meteen. Ook dit kan een halfjaar duren ongeveer.

Na Ivan en nadat ik de diagnose Crohn kreeg dacht ik, ik wil toch wel weer wat anticonceptie gebruiken. Voorlopig staat er geen 3e kindje op de planning, ook mede gezien mijn Crohn en de behandeling hiervoor. Ik wil liever niet het risico lopen op veel meer klachten of complicaties. Nu hoeft dit absoluut niet zo te zijn, maar waarschijnlijk heeft de zwangerschap van Ivan wel mijn Crohn geactiveerd of hoe je het wilt noemen. Door een samenstelling van hormonen etc. Nu is het zo dat het kan zijn dat je minder last hebt na een bevalling/zwangerschap, maar het kan ook andersom.

Goed, terug naar de Mirena. Ik heb de knoop doorgehakt, het spiraal gaat het worden. Nu heb je daar ook 2 keuzes in tegenwoordig. Of nou ja, eigenlijk 3.
Het koperspiraal en 2 soorten hormoonhoudende spiralen. Je hebt ook nog de Kyleena, dit is het zusje van de Mirena. Deze bevat minder hormonen, maar wel grotere kans dat je gewoon ongesteld blijft.
Dit in tegenstelling tot de Mirena. Het kan uiteraard dat je wel ongesteld gaat worden, maar het zou stukken minder moeten zijn of dus helemaal niets meer. Dat leek mij wel prettig.
In tegenstelling tot de pil zit er in de Mirena geen oestrogenen. Maar wel progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Een hormoonspiraal blijft 5 jaar werkzaam.

Hormoonspiraaltje

Een hormoonspiraaltje is een kunststof ankertje van 30 of 32 mm lang. Het spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst. Hier geeft het spiraal een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. Zaadcellen komen moeilijker door slijm van de baarmoedermond en een bevruchte eicel kan zich niet nestelen in het baarmoederslijmvlies. Aan het spiraal met hormonen zitten twee draadjes vast die uit de baarmoedermond hangen. Hier merken jij en je partner meestal niets van tijdens het vrijen.
Bron: anticonceptie.nl

Het plaatsen van een spiraal gaat eigenlijk heel gemakkelijk en snel. Wel is het zo dat als je vaginaal bevallen bent je er, waarschijnlijk, veel minder van voelt dan dat dit niet zo is. Dit komt omdat je baarmoedermond na een bevalling altijd ietsje open blijft staan. Een baarmoedermond van iemand die niet op die manier bevallen is, is een heel klein streepje. En bij iemand die bevallen is, is dit een rondje. Daar is dus gemakkelijk in te komen om iets te plaatsen in de baarmoeder.

Het plaatsen

Eerst bekijkt de arts of verloskundige de grootte en ligging van je baarmoeder met een inwendig onderzoek. Ook wordt zwangerschap uitgesloten. Ze bekijken dit met een staafje. Zodat ze weten hoe diep ze het spiraaltje moeten inbrengen om goed te blijven zitten. Want je hebt er 5 jaar geen omkijken meer naar.

Het plaatsen van het hormoonspiraaltje duurt een paar minuten. Je gaat liggen met gespreide benen. De vagina en baarmoedermond worden gedesinfecteerd. Daarna wordt de baarmoederhals met een kogeltang zo veel mogelijk gerekt. Het spiraaltje met hormonen wordt nu ingebracht. Aan het uiteinde van het hormoonspiraaltje zijn twee dunne draadjes bevestigd. Deze worden op de juiste lengte afgeknipt. De draadjes zijn later nodig om het spiraaltje te laten verwijderen.

Na het plaatsen mag je meteen naar huis. Doe het de rest van de dag rustig aan, want je kunt je wat duizelig voelen. Het spiraaltje is meteen betrouwbaar na het plaatsen wanneer het plaatsen binnen 7 dagen na de start van je menstruatie is gedaan. De arts zal je vragen om ongeveer 6 weken na het plaatsen op controle te komen.De locatie en ligging van het spiraaltje worden dan gecontroleerd.
Bron: anticonceptie.nl

Ik heb mijn spiraal laten plaatsen bij mijn verloskundige en dit ging, voor mij, compleet pijnloos. Hooguit voelde ik wat druk die een speculum kan geven. Ook wel de eendenbek genoemd. Meer daarover lees je hier.
Ook heeft de verloskundige gelijk met een inwendige echo gekeken of hij goed zat. En dat zit hij.
Ze raden wel aan om van te voren, een uurtje ongeveer, ibuprofen in te nemen. Zodat het pijnstillend werkt, maar het ook minder krampen geeft nadien. Het kan voelen als een soort menstruatiepijn.
Sidenote: het spiraal wordt ook geplaatst aan het einde van je menstruatie. Dit zodat je baarmoedermond nog wat meer open staat en het inbrengen gemakkelijker is. En omdat hij dan ook gelijk veilig is.

Ik had van te voren verwacht dat ik er veel meer last van zou hebben. Vooral tijdens het plaatsen. Maar ik heb er dus helemaal niets van gevoeld. En hopelijk blijft dit de komende 5 jaar zo, haha. Je kunt wel nog de komende 3 maanden op en af last hebben van bloedverlies, onregelmatig. Bijvoorbeeld wat spotting, zodat je net een inlegkruisje nodig hebt. Je moet dit eigenlijk echt even die 3 maanden de tijd geven.

Vooralsnog, hij zit pas vanaf woensdag, ben ik tevreden en gaan we zien wat de komende tijd en jaren brengt. Ik zal over 3 maanden ongeveer eens een update doen.