Als je een kinderwens hebt, is het heel erg handig om wat kosten op een rijtje te zetten. Een kinderwens hebben is natuurlijk super maar het je moet ook wel rekening houden met het feit dat een kleintje best wel wat geld kost. Waar je wellicht niet direct aan denkt is je zorgverzekering. Ik ga je hier wat meer over vertellen.

Als je een kinderwens hebt is je zorgverzekering zeker een goed punt waar je even naar moet gaan kijken. Wellicht denk je hier niet direct aan, maar toch is het belangrijk.

Waarom moet je je zorgverzekering checken?

Echo’s en controles bij de verloskundige vallen allemaal wel in je basisverzekering. Even als de gynaecoloog mocht dit nodig zijn. Nu hadden wij besloten dat ik sowieso in het ziekenhuis wilde bevallen, wel of geen medische indicatie.
Op medische indicatie wordt het wel vergoed, maar op eigen verzoek niet.
De reden dat ik in het ziekenhuis wilde bevallen is dat daar alles bij handbereik is. Mocht er wat mis gaan, zijn alle artsen in de buurt. Mocht de placenta niet loslaten, of er blijft een stukje achter dan moet je geopereerd worden om het te verwijderen. Wat ze vaak doen, is dat je dan thuis opgehaald wordt met de ambulance. Nou, dat zag ik niet zitten. Nu, moet je hier niet van schrikken, dat gebeurt niet heel vaak. Maar toch, ik wilde geen risico lopen.

En achteraf gezien dus maar goed. Elin had in het vruchtwater gepoept en ademde wat oppervlakkiger na de geboorte. De kinderarts was in de buurt en die heeft dus meteen (geen spoed hoor) gekeken. Elin gaf even een flinke groene klodder op en toen was alles goed.

Ik wilde graag in het ziekenhuis bevallen. En ik heb er geen moment spijt van gehad. Nu had ik uiteindelijk wel een medische indicatie vanwege een bacterie die bij mijn urineweginfectie is gevonden, daardoor moest ik aan het infuus om te zorgen dat ik de bacterie niet kon overdragen.

Maar goed, dat weet je van te voren niet. Ik ben in oktober / november 2014 gestopt met de pil en dat was dus een perfecte periode om mijn verzekering na te kijken.

Ik wilde dus graag dat in het ziekenhuis compleet vergoed zou worden en de kraamzorg vergoed krijgen. Ik betaalde hierdoor 2 tientjes meer in de maand, maar dat weegt absoluut niet op tegen het bedrag wat je moet betalen als je persé zonder medische indicatie in het ziekenhuis wilt bevallen.
De kraamzorg hier kostte mij €200 euro eigen bijdrage, maar die hoefde ik dus niet te betalen. Die betaalde mijn verzekering. Uiteindelijk heb ik dus niks hoeven te betalen.

Het enige is dat ik dus in 2015 niets aan die dure verzekering heb gehad, maar dat is achteraf praten. Je weet van te voren niet hoe snel je zwanger raakt. In februari 2015 was ik ook zwanger maar dat is toen mis gegaan, missed abortion. Mocht dat wel goed gegaan zijn, dan was ik dus wel dat jaar bevallen. Zo zie je maar, je weet het nooit.

Ik heb dus 2 jaar een duurdere verzekering gehad en dit jaar kon ik weer terug naar een goedkopere. Ook deze zwangerschap heb ik mijn verzekering weer opgehoogd. Mocht ik nog voor 1 januari weten of het een medische indicatie bevalling gaat worden dan kan ik mijn verzekering weer omlaag zetten. Want dan is je eigen bijdrage voor de kraamhulp goedkoper dan je verzekering omhoog zetten.

Het voordeel is wel, voor de kleine betaal je tot zijn of haar 18e geen verzekeringsgeld. Hij of zij komt gewoon op jou of op je man zijn verzekering. Bespaar je dat al weer.

Dit was mijn informatie over het checken van je zorgverzekering als je een kinderwens hebt. Je bent natuurlijk niet verplicht dit te doen. Maar kraamzorg kost iets van €4,65 ofzo per uur eigen bijdrage en dat is toch zonde geld. Zeker als je thuis bevalt dan heb je 1 week kraamzorg van ong. 6 uur per dag.

En ik vertel je, dat geld kan je goed gebruiken. Zeker aan het begin.