hydrofiele doekJe loopt met je kindje lekker buiten een wandeling te maken, de zon schijnt in de wagen en je denkt ik gooi er even een dunne hydrofiele doek overheen, want dat kan geen kwaad. Nou, helaas kan dat wel kwaad. Ik moet zeggen dat wij dat in de zomer ook wel deden, maar niet afsluitend. Maar toch, niet meer doen dus. Lees snel verder waarom niet.

Stichting Veilig Kind heeft een onderzoek gedaan en het blijkt dat de temperatuur onder een hydrofiele doek zeker met 7 graden stijgt. Daardoor kan de temperatuur natuurlijk heel snel heel hoog worden. Gevaarlijk hoog zelfs.

Al jaren wordt het wel geadviseerd een hydrofiele doek erover heen te leggen tegen de zon. Maar nu dus niet meer doen. Hydrofiel biedt ook geen bescherming tegen UV-straling. Een hydrofiele doek heeft een open structuur die de straling erdoorheen laat. En op die manier loopt je kindje toch een risico op verbranding en oververhitting.

doek over kinderwagen

Een parasol, een normale deken, een zachte hydrofiele doek, een Original Dooky Cover en een kinderwagen met een ingebouwde zonnekap. De eerder genoemde producten zijn getest in een nagebootste zomerse setting.

De conclusie van het onderzoek laat zien dat het gebruik van een parasol, een Dooky Universal Cover of een soortgelijk UV werend product ter bescherming tegen de zon een verantwoorde keuze is. Een onverantwoorde keuze tijdens zonnige dagen is een willekeurige deken, een hydrofiele doek of een gesloten zonnekap.

Als wij een hydrofiele doek gebruikten dezen wij hem wel net zo als een Dooky Cover, zodat hij niet helemaal afgesloten zat. Maar een dooky cover is toch beter. ook vanwege het tegenhouden van de UV-straling.

Stichting Veilig Kind (SVK) is een organisatie die zich inzet om oververhitting bij baby’s en kinderen in
o.a. kinderwagens te voorkomen. Kijk ook op www.stichtingveiligkind.nl