1,5 jaarAfgelopen zondag was Elin precies 1,5 jaar oud. De tijd gaat zo snel, echt niet te geloven. Ik weet dat het voor velen klinkt als een cliché maar het is echt zo. Daarom maar weer eens een persoonlijke update. Hoe gaat het met Elin? Qua eten en slapen? Etc. Kortom hoe gaat het met Elin nu ze 1,5 jaar is.

Op haar eerste verjaardag zette Elin haar eerste losse stapjes en een week of 2/3 later liep ze ook los. Ze vind het echt geweldig. Inmiddels is het lopen veranderd in rennen, haha.  Het is zoveel makkelijker als je kindje loopt. Je hoeft niet elke keer te tillen en ze kunnen lekker alles ontdekken. Maar aan de andere kant komt ze ook overal waar ze anders niet komt. De keuken in, in de kastjes etc. etc. Maar ik vind het wel leuk die ontdekkingsfase.

Maar goed dat was natuurlijk alweer een half jaartje geleden, inmiddels zijn we alweer een heel stuk verder in de ontwikkeling. Namelijk 1,5 jaar. We zitten nu in de fase dat ze lekker aan het kletsen is. Verstaanbaar en minder verstaanbaar uiteraard. Maar ze wil zo graag praten. Dat merk je echt. En als ze iets niet wil of leuk vind, dan merk je dat ook echt wel hoor. Zo mooi om te zien.  Ze heeft al heel wat woordjes die ze goed kan uitspreken. Waaronder: papa, mama, opa, oma, bumba, elmo. En voor onze hond Hero en mijn zusje Claudia heeft ze haar eigen taaltje. Claudia is auia. Lijkt er toch best wel op vind ik.    Ze zegt zo nu en dan nog wel meer woordjes konijn = nijn, trein = ein en we hebben al bal pakken en auto gehoord. Maar goed, steeds komt er weer een woordje die je goed verstaat en dan hoor je het een hele tijd niet meer.  Behalve papa mama oma bumba en opa. Haha dat gaat de hele dag door.

1,5 jaar

Als je haar vraagt of ze een luier wil pakken of haar schoenen dan pakt ze die ook. Ze snapt echt zo goed als alles. En al haar knuffels weet ze. Als ik vraag waar is de smurf, minion, pip, ijsbeer en de grote beer. Dan wijst ze die stuk voor stuk aan.

Het eten gaat ook goed. Nou ja, nu op het moment is het begin met eten even lastig. Haha dan weigert ze het gewoon. Maar te rest gaat prima. En ze wil graag zelf doen met lepel of vork. Met name de vork vind ze heel leuk. ‘Gevoerd’ worden laat ze ook nog wel toe gelukkig.  En eigenlijk eet ze alles. Alleen soep vind ze niet zo. Maar voor de rest alles gaat erin. Vis, vlees, aardappels, rijst, couscous, broccoli, rode kool, bietjes, wortels etc. etc. En uiteraard ook pannenkoekjes, patatjes. Dat vind ze ook wel lekker.

Fruit is een groot feest en dat gaat er heel snel in. Mandarijnen, bananen, peertjes, mango en ananas zijn wel favoriet. O ja en ook aardbeien.

Dan komt het slapen. Daar heb je ons nog nooit over horen klagen haha. Hooguit als ze een keer om 7 uur wakker werd, dan hebben wij zo iets van nu al. Haha. Maar dat is een luxe probleem. Elin gaat tussen half 8 en 8 uur naar bed, protesteert eigenlijk nooit en slaapt dan tot een uur of 8, half 9. Heerlijk hoor.   Als het rond half 8 is dan vragen we altijd of ze zo wil slapen. En dat loopt ze naar de gangdeur en is het goed. Dan gaan we naar boven.

Overdag slaapt ze nog 1x een middagdutje. Meestal gaat ze rond half 1-1 uur naar bed en slaapt ze 2 uurtjes. Met uitzondering een keer 1,5 of 3 uur maar meestal 2 uurtjes. Ook wel even heerlijk hoor. Even lekker tijd voor mijzelf en het huis.

Ze is lekker actief en aanwezig. Maar wat ook heel fijn is, is dat ze zichzelf heel goed kan vermaken met spelen. Torentjes bouwen en spelen met haar winkeltje. Erg leuk om te zien. Inmiddels vind ze ook de zandbak heel erg leuk en daar kan ze zich ook goed in vermaken.

Qua lengte zit ze nu denk ik rond de 88 centimeter en qua gewicht ergens rond de 13 kilo denk ik.

Kortom; ik vind deze leeftijd echt fantastisch. Nu heeft elke fase iets moois en leuks. Maar dat leren kletsen en alles aanwijzen. Ik vind deze fase echt heel erg leuk.

Hoe heb jij dat ervaren met jou kindje toen hij of zij 1,5 jaar was?