waterpokken

De waterpokken, nagenoeg ieder kind krijgt er wel eens mee te maken. En dus iedere ouder ook. Elin kreeg je waterpokken een week na Pasen. Dat was dus zo ongeveer eind april. Ik ga je in deze post wat uitleggen en onze tips delen.

De waterpokken is een kinderziekte wat zich kenmerkt door vlekjes, blaasjes en korstjes over het gehele lichaam.

Wat merk je

Vaak beginnen de waterpokken met een verkoudheid, soms met wat koorts en/of ziek zijn. Daarna beginnen de vlekjes/blaasjes te komen. Eerst een paar en dan ineens zie je ze met de minuut bijna verschijnen. Tenminste zo was het bij Elin. Als je na een halfuurtje weer keek dan zaten er alweer aardig wat bij. De uitslag kan behoorlijk wat jeuken.
Na een aantal dagen zijn de blaasjes ingedroogd en worden het korstjes. En meestal zijn met max. 10 dagen de korstjes ook weer verdwenen.
Het is natuurlijk wel super besmettelijk. Dit begint al een paar dagen voordat de blaasjes komen en duurt tot de blaasjes ingedroogd zijn.

Mijn adviezen

waterpokken

Elin heeft er niet heel veel last van gehad. Wel op en af wat jeuk. Maar hier gebruikten wij 3 keer per dag KidsClin voor. Wat een super spul is dat. Er zijn meerdere middeltjes maar ik vertel je in deze blog mijn ervaring en tips.
KidsClin is een mousse die de jeuk verlicht bij waterpokken. Elin vond dit wel fijn als ik het erop smeerde. En ik merkte ook echt dat ze daarna geen tot nauwelijks jeuk meer had.

Verder deden wij haar dagelijks in een havermout badje. We deden 5/6 eetlepels havermout in een hydrofiele doek en deden deze dicht. We vulden haar badje met warm water en haalden de doek met havermout door het badje heen. Het water wordt dan wit.
De havermout zorgt ook voor verlichting en dat de blaasjes wat sneller indrogen.

De algemene adviezen vanuit de gezondheidszorg zijn:
– nagels kort houden i.v.m. krabben
– als er ook blaasjes in de mond zijn kan een waterijsje goede verkoeling geven
– het kind is al besmettelijk 2 dagen voordat de vlekjes en blaasjes komen. Daarom heeft het ook geen zin om het kind thuis te houden. Maar goed iedere kinderdagopvang of school heeft hier wellicht weer andere regels voor. Elin mocht gewoon naar de peuterspeelzaal.

Wanneer contact met de huisarts?

Over het algemeen hoeft u uw huisarts niet te bellen als uw kind waterpokken heeft.

Bel wel uw huisarts als:

 • uw kind jonger is dan 3 maanden
 • u twijfelt of het wel waterpokken is
 • u merkt dat uw kind steeds zieker wordt, bijvoorbeeld als uw kind:
  • niet of te weinig drinkt
  • steeds overgeeft
  • suf wordt
  • benauwd wordt of heel snel gaat ademen
  • blijft huilen of gaat kreunen
  • een grauwe huidskleur krijgt
  • of na een paar koortsvrije dagen opnieuw koorts krijgt.

Deze tips wilde ik toch nog even met jullie delen. Dus mijn ervaring en de algemene adviezen.