bevalling

Als je bevallen bent komt er een hoop op je af. Je hebt een kindje gekregen en je bent nu mama. Natuurlijk krijg je de eerste week veel hulp van de kraamhulp met de zorg van je baby, maar er zijn ook een aantal administratieve dingen die je nog moet regelen na de bevalling. Ik heb ze op een rijtje gezet.

Bij de eerste hadden wij alles tot in de puntjes geregeld. Zo waren de geboortekaartjes heel snel besteld, al vanuit het ziekenhuis als ik mij niet vergis. Bij Ivan hebben we de geboortekaartjes pas na een dag of 4/5 besteld en daarna rustig aan op de post gedaan of rondgebracht bij diegene die in de buurt wonen.

Geboorteaangifte bij de gemeente

Binnen 3 dagen nadat je bevallen bent van je kindje moet je hem of haar aangeven bij de gemeente. Hiervoor moet je naar het gemeentehuis. Ik heb bij beide keren Bram dit laten doen. Als 1 van beide ouders maar aanwezig is. Mocht dit overigens niet kunnen dan moet het iemand zijn die bij de geboorte aanwezig was. Wat wij moesten doen was de aangifte online invullen en daarna naar het gemeentehuis om te tekenen. Je krijgt gelijk het burgerservicenummer mee en hij of zij is op dat moment ‘erkend’.
Tip: vergeet niet beide identiteitsbewijzen mee te nemen naar het gemeentehuis.

Kraamvisite of Kraamfeest?

Het is maar net wat jezelf prettig vind. Wil je graag iedereen in 1 keer langs laten komen kies dan voor een kraamfeest. Wil je het wat rustiger aan doen en de kraamvisite verspreiden over de weken dan is dat natuurlijk ook helemaal oké. Tegenwoordig is een kraamfeest helemaal hip. Wij hebben dit niet gedaan. Elin kon niet goed tegen drukte en prikkelingen en om die reden hebben wij het bij Ivan ook niet gedaan. Als mensen langs willen komen dan mogen ze zelf met ons contact opnemen om iets in te plannen.

Geboortekaartjes

Je wil natuurlijk iedereen laten weten dat je baby is geboren. Dit kan je doen door middel van geboortekaartjes. In je zwangerschap ben je hier waarschijnlijk al druk mee bezig geweest en heb je al een proefdruk ontvangen. Wij bij Elin wel, maar bij Ivan hebben we hem pas na de geboorte uitgezocht.
Alle informatie kan nu op het kaartje want die heb je nu natuurlijk paraat. Mocht je het ook op social media bekend willen maken, vertel wel van te voren even aan familie en vrienden dat ze nog niets bekend maken hierop voordat jullie dat gedaan hebben.

bevalling

Zorgverzekering

Als je kindje aangegeven is bij de gemeente kan je hem of haar ook aanmelden bij je zorgverzekering. Dit moet je binnen een paar maanden regelen. Volgens mij 3, maar mijn verzekering vertelde mij 2. Vergeet dit dan ook niet. Voor je kleintje betaal je nog geen premie. Dit komt pas als hij of zij 18 jaar is.
Check eventueel ook nog even je aansprakelijkheidsverzekering en/of uitvaartverzekering.

Kinderopvang / Kinderopvangtoeslag

Het lijkt nog ver weg maar 10-12 weken na de geboorte moet je weer gaan werken. Als je werkt tenminste. En dan is het wel handig om alvast de kinderopvang en kinderopvangtoeslag te regelen. Elin gaat naar een gastouder. Die hadden wij tijdens mijn zwangerschap al gezocht. In ons geval is het de tante van Bram dus dat was makkelijk. Maar ga zeker weten de aanmelding regelen en eventueel de wen dagen.

De kinderopvangtoeslag is ook handig om te regelen en toch mooi meegenomen om maandelijks een tegemoetkoming te krijgen in de kosten. Want het is allemaal natuurlijk al duur genoeg. Check hiervoor de site van de belastingdienst en bereken hoeveel jij terug kunt krijgen.

Bovenstaand is eigenlijk het belangrijkste om gelijk te regelen na je bevalling. Verder kan je nog denken aan het zoeken van een voogd, testament op laten maken en ouderschapsverlof regelen.