optrekken

Optrekken en klimmen is het liefste wat Ivan op dit moment doet. Of nou ja, op dit moment. Al zo’n 1,5 maand inmiddels. Maar hij is nu op het punt dat hij overal tegenaan kan klimmen en optrekken. Tegen de muur is ook geen probleem. Hij is nu net 8 maanden. Wat verder zijn ritme is op dit moment vertel ik je hieronder.

Slaapjes

Qua slaapjes is er inmiddels wel wat verandert vergeleken met zijn 6 maanden ritme. . Hij is in de ochtend wat langer wakker en doet nu nog eigenlijk maar 2 dutjes op een dag.
Hij wordt tussen 7 en 8 uur in de ochtend ergens wakker en gaat dan meestal rond half 11 weer even naar bed voor een dutje. Tot uiterlijk 12 uur. En in de middag slaapt hij dan weer tegen half 3/3 uur ongeveer. En omdat dit dutje later is als eerder hoeft hij in de avond geen dutje meer te doen.
En kan hij rond 8 uur in de avond lekker naar bed voor een lange nacht. Dit gaat gelukkig heel goed.
Ook kan hij in bed weer zelf gaan liggen als hij staat, dat scheelt weer veel naar boven lopen om hem neer te leggen.
Een speen heeft hij nog steeds niet en wil hij ook niet. Soms pakt hij zijn duimpje even voor een paar tellen en valt dan lekker in slaap met de duim weer uit zijn mond.

Voeding

Qua voeding is er iets verandert. Hij krijgt nu voeding die niet helemaal meer fijn is. Dus met stukjes er in en dat bevalt hem veel beter. Met echt vloeibaar was hij veel onrustiger met eten. Maar nu hij lekker kan kauwen is het lekker smikkelen geblazen.

In de ochtend krijgt hij een fles van 180 ml met 6 schepjes voeding en daarbij een halve boterham met boter en soms met beleg erbij.

Voor zijn dutje krijgt hij nog een fruithapje. En tussen de middag 1 boterham met boter en beleg. Dit kan bijv. zijn pindakaas, appelstroop, avocado.

Na zijn middagdutje krijgt hij een flesje van 150 ml + 5 schepjes voeding en nog een lekkere maisvinger. Een soort chipje is dat. Die vind hij heerlijk.

Rond 17 uur krijgt hij een groentehap of een gemengde hap met aardappel of rijst /vlees erbij in. We pureren dus niet alles meer glad. Dus hij krijgt nu sinds 2 weken ongeveer voeding voor 8 maanden baby’s. Met 7,5 maanden zijn we hiermee begonnen.
En hij eet nu veel rustiger zijn avondeten.

optrekken

Rond 7 uur krijgt hij een flesje 120 ml + 4 schepjes en rond half 8/8 uur krijgt hij nog een flesje van 90 ml + 3 schepjes. Deze doen we gesplitst omdat als hij in 1x een grote fles krijgt hij veel spuugt in de avond. En op deze manier gaat het goed. Als hij zijn avondeten later heeft gehad krijgt hij een wat kleiner flesje en dat gaat ook erg goed. De richtlijn is nog wel ongeveer 500 ml flesvoeding per dag.
Na die laatste fles gaat hij lekker naar bed en slaapt dan tot ongeveer half 8 / 8 uur in de ochtend.

Langzaamaan wordt de fles van half 4/4 uur afgebouwd en gaat dit plaatsmaken voor wat yoghurt. Of wij bouwen de fles van de avond af. Dat is nog even dubio. Dan wordt het een lekker bakje yoghurt na het eten en evt. nog een klein flesje voor het slapen gaan. Wordt vervolgd..

Spelen

Het leuke is dat Ivan zich zelf heel goed kan vermaken. Een week voordat hij 6 maanden werd begon hij met tijgeren en hij stopt er niet meer mee. Hij gaat de hele kamer door om alles te ontdekken. En kruipen doet hij ook inmiddels. Tijgeren gaat nog sneller, dus heeft zijn voorkeur. Maar hij gaat steeds vaker kruipen.

Inmiddels kan hij alweer een maand/anderhalf zelf optrekken tot staan. Dit kan hij, zoals ik al zei, ook tegen de muur aan. You name it, en hij kan zich eraan optrekken. Het terugkomen gaat zo nu en dan ook al goed zelf. Met name in bed omdat hij zich daar wat makkelijker om kan gooien.
We hebben nu wel een loopstoel gekocht, met name omdat hij overal tegenaan klimt en hij kan niet altijd terug zonder te vallen.
Dus kan dan hij heel even daar in spelen en dan hebben we eventjes de handen vrij. Ik weet dat dit niet heel verantwoord is volgens de kenners, maar soms moeten we even de handen vrij hebben. En kan hij ook even lekker spelen in zijn karretje.
Kortom, hij houdt ons wel bezig.

Dit is Ivan zijn ritme op dit moment. Hij doet het hartstikke goed. Hij huilt nog steeds nauwelijks tot heel erg weinig. Meestal is het jammeren/huilen om even in slaap te komen of nog steeds als wij niet snel genoeg zijn met eten of drinken, haha. En verder is het een mannetje met een eigen willetje, lacht de hele dag en is gewoon een fijn ventje. (maar dat vind vast iedere moeder van zijn eigen kind haha)