kinkhoestvaccin

Tijdens je zwangerschap krijg je de mogelijkheid om een vaccinatie te halen tegen kinkhoest. De beste periode hiervoor is tussen de 28 en 32 weken. Dit om je kindje optimaal te kunnen beschermen als hij of zij geboren is. Nu verandert er daardoor wel wat in het vaccinatieschema na de bevalling. Lees snel verder.

Pasgeboren baby’s worden wel beschermd als je als moeder tijdens de zwangerschap het kinkhoestvaccin haalt. De antistoffen die erin zitten gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby.
Nu moeten vrouwen dit vaccin nog zelf betalen maar vanaf eind 2019 krijgt iedere zwangere deze gratis aangeboden. Nu kan je deze nog halen bij je huisarts of GGD. Hij kost ongeveer 40 euro. Kan iets meer of minder zijn, dit verschilt per apotheek.

Of je dit kinkhoestvaccin gaat halen is natuurlijk helemaal aan jezelf. Ik heb het wel gedaan, maar deze keuze is ieder voor zich.

Wat verandert er nou precies aan het vaccinatieschema?

Als je het landelijke vaccinatieschema volgt zal normaal gesproken je kindje met 2 maanden zijn of haar eerste prikje krijgen. Dat is nu anders. Nu hoeft dit pas met 3 maanden omdat jij je kindje de eerste 3 maanden al beschermd tegen kinkhoest. Deze richtlijn is nu nog niet officieel, dit zal vanaf eind 2019 zijn. Maar je kunt dit nu al wel aangeven bij het consultatiebureau. Ivan hoeft dus pas met 3 maanden zijn eerste prikje.
Dat je kindje pas met 3 maanden de eerste vaccinatie hoeft is omdat je niet alleen het kinkhoestvaccin krijgt als zwangere maar de DKTP wordt geleverd hier in Nederland. En je kindje krijgt met 2 maanden ook de DKTP. En die hoeft dan niet tot de 3 maanden.

Hoe vaak komt kinkhoest voor in Nederland?

Volgens het RIVM: Kinkhoest komt voor in alle seizoenen. Sinds 20 jaar komt kinkhoest meer voor dan in de jaren daarvoor. Elk jaar zijn er 4.000 tot 8.000 meldingen van kinkhoest in Nederland. In sommige jaren loopt dit op tot 10.000-13.000 meldingen. Het werkelijke aantal mensen met kinkhoest ligt ongetwijfeld veel hoger, want het wordt niet altijd officieel gemeld. Per jaar zijn er in Nederland gemiddeld 170 meldingen van baby’s met kinkhoest en 120 ziekenhuisopnamen. Dit gaat grotendeels om baby’s jonger dan drie maanden die nog te jong zijn voor volledige vaccinatie. In de periode 2005-2014 zijn in Nederland ten minste 5 baby’s overleden aan de gevolgen van kinkhoest.

Wij hebben er dus voor gekozen om mijzelf wel te vaccineren tijdens de zwangerschap, maar nogmaals dit is helemaal eigen keus. Ik wilde mijn kindje een goede bescherming meegeven na de geboorte en hij kan nu af met een prikje minder. Dat vind ik ook een fijne gedachte.
Twijfel je, overleg gerust met je verloskundige en of huisarts zodat je een goed en weloverwogen keuze kunt maken.