ritme

Ik ga jullie vandaag bijpraten over Ivan zijn ritme. Heeft hij nog een nachtvoeding of niet meer? Slaapt hij goed? Dit wil ik graag met jullie delen, wellicht halen jullie er nog wat tips uit.

Even tussendoor: Ivan krijgt flesvoeding. En voordat iedereen hierover gaat vallen. Hij krijgt dit al vanaf het begin. Die keuze hebben wij bewust gemaakt na de ervaring vorige keer met Elin. Dat wilde ik mijzelf en ons gezin dit keer niet aandoen. En ja ik weet het, het had heel goed kunnen gaan dit keer, maar ik wilde het niet proberen. En happy mama, happy baby, happy family!

Ivan is vanaf dat hij 1 week oud is ongeveer met veel regelmaat aan het spugen. Na de fles en zelfs nog 2 uur na de vorige fles. Dus eigenlijk konden we hem nooit gewoon wegleggen in bed, box of in de maxi cosi want dan kwam er gelijk een golf melk uit. Gelukkig had hij er geen last van. Maar hij was elke keer zeiknat en zijn bedje en boxkleed ook. Wat resulteert in uit bed, omkleden, bed verschonen en een kind wat dat wat overstuur is omdat hij wil slapen maar dat lukt dan nog niet.

Tips bij spugen

Nu hebben we alle tips voor het spugen al geprobeerd. Zoals; minimaal 30 minuten na de voeding rechtop houden, 20-30 minuten over een fles doen, niet verschonen ‘s nachts, therapeutisch voeden en bedje omhoog. Het hielp eigenlijk allemaal niets. Zelfs rechtop houden resulteerde in spugen. Heb jij dit nog niet geprobeerd en je baby spuugt ook, try it. Bij Elin was dit namelijk wel voldoende.

Nachtvoeding

Toen Ivan een week of 3 was hadden we elke keer strijd met de nachtfles. Hij werd vaak uit zichzelf “wakker” tussen 4 en 5 uur en dan kreeg hij een flesje. Die er vervolgens in golven weer uit kwam en hij daarna nog 1-1,5 uur onrustig was en niet wilde slapen. Na een paar dagen had ik het idee dat we hem wellicht overvoeden. Als ik hij heeft die nachtvoeding niet nodig. Hij is gewoon even aan het rommelen maar heeft geen honger. De eerstvolgende nacht toen hij aan het rommelen ging, had hij inderdaad zijn ogen nog dicht en ik gaf hem zijn speentje en hij sliep weer verder. Dit speentje gaf ik hem nog een paar keer, want hij viel uit en hij sliep tot kwart voor 7. Toen werd hij echt wakker. En het was wel duidelijk dus dat hij die nachtvoeding niet nodig had, maar wat zuigbehoefte had.
En zo gaat het nog steeds, alleen nu houdt hij zijn speentje goed in en slaapt dan door.

Flesvoeding AR

We hebben het een tijdje uitgesteld maar zijn toch overgestapt op de flesvoeding AR. We hebben de voeding van Kruidvat, want hij doet het daar verder goed op en hadden we goede ervaringen mee met Elin.
Flesvoeding AR heeft als extra de johannesbroodpitmeel. Wat ervoor zorgt dat de melk in het maagje dikker wordt en dus niet zo makkelijk terugloopt en dat resulteert dus in minder spugen. En dat werkt als een trein! Het nadeel is dat vaak de darmpjes hier wel aan moeten wennen. Dit sowieso met overstappen van voeding. En hij dus wat diarree heeft. Maar dit heeft vaak een week of 2 nodig om te wennen. Dus dit wachten we nog even af. We gebruiken het nu 1 week en hij spuugt eigenlijk niet meer. Soms een klein mondje bij het boertje na de fles maar dat is normaal.
We kunnen hem gewoon wegleggen na de fles en dit is echt een wereld van verschil.
Wij wilden absoluut niet te snel overgaan op andere voeding, maar dit was niet meer te doen zo. Voor ons niet en voor hem ook niet.

Hoeveelheid voedingen

Op dit moment krijgt Ivan 5 voedingen van 150 ml water waar we dan 5 schepjes voeding aan toevoegen om melk te krijgen. Hij krijgt dan om de 4 uur een voeding. Om 7 uur, om 11 uur, om 15 uur, om 19 uur en om 23 uur. Dit zijn ongeveer tijden. Soms een kwartiertje eerder, soms iets later. Maar hij doet het hier heel goed op. Houdt het goed vol en is lekker vrolijk. Hij is trouwens ongeveer 5.5 kilo.

Ritme

Wat wij doen:
Om 7 uur in de ochtend verschoon ik hem, kleed ik hem aan en krijgt hij z’n eerste flesje van de dag. Meestal valt hij al snel weer in slaap en leg ik hem weer in zijn bedje.

Meestal wordt hij zo’n half uur tot drie kwartier voor de volgende voeding wakker en leg ik hem in de box of op een speelkleed in de kamer. Hij zit dan lekker om zich heen te kijken. Ik “speel” wat met hem en dan is het alweer 11 uur ongeveer en tijd voor de fles. Wederom verschoon ik hem en krijgt hij zijn flesje. Soms slaapt hij wel tot aan de fles en is dan daarna even lekker wakker.

Het verschilt wat hij daarna doet. Soms is hij nog een uur wakker en soms valt hij gelijk in slaap en gaat hij weer naar bed. Mits we weg moeten natuurlijk dan gaat hij in de maxicosi of kinderwagen. En valt daar dan uiteindelijk ook in slaap.

Eigenlijk gaat dit zo de hele dag door. Hij doet z’n dutjes lekker in bed. Als ik zie dat hij moe wordt, dus veel gaat gapen etc. dan leg ik hem in zn bedje.
Als we hem douchen doen we dit voor de voeding van 19 uur zodat hij daarna de fles krijgt en lekker kan gaan slapen. Vervolgens maken we hem om 23 uur wakker voor de laatste voeding en valt hij daarna gelijk weer in slaap of hij drinkt hem slapend op. En dan is de dag weer voorbij.

We merken dat ook Ivan het fijn vindt om aan de rust en regelmaat te doen. Hij slaapt er goed op en ik heb mijn handen vrij en tijd om ook met Elin leuke dingen te doen. Of natuurlijk om ‘s avonds lekker op de bank met Bram een film te kijken. Doordat Ivan in zijn eigen bedje ligt wordt hij ook niet geprikkeld of overprikkeld door geluiden van beneden.

So far so good

Dit is momenteel het ritme van Ivan. Nu weet ik dat het zo weer kan veranderen maar momenteel zit hij in een lekker ritme en eigenlijk heeft hij al wel vanaf zijn geboorte een fijn ritme en slaapt hij goed. Alleen door t spugen sliep hij toen regelmatig bij mij in de draagzak omdat hij er toch wat onrustig door was. En dat is nu al een week eigenlijk niet meer het geval.

Dit is Ivan zijn ritme momenteel en eigenlijk doen we het op dezelfde manier als bij Elin. En Elin is een super goede slaper en ik hoop dat Ivan dat op deze manier ook overneemt. So far so good! Ik houd jullie op de hoogte.