10 weken

4 weken geleden schreef ik al over Ivan zijn ritme met 6 weken. Nu zijn wij 4 weken, bijna 5, verder en vertel ik je over zijn ritme op dit moment. MEt 10 weken dus. Morgen is Ivan alweer 11 weken en mijn laatste week verlof is ingegaan. Lees je mee?

Voeding

Op dit moment krijgt Ivan nog 5 flesjes per dag. Dit was met 6 weken ook al zo en dat is nog steeds zo. Over een week of 2 willen we eens proberen of hij zonder de late avondfles kan. Ik moet hem er elke keer voor wakker maken. En dan geven we hem overdag iets meer en dan hopelijk slaapt hij lekker het klokje rond.
Ivan krijgt zijn eerste fles tussen 7 en 8 uur, afhankelijk van hoe laat hij wakker wordt.
Zijn 2e fles is rond 11 uur half 12 en de derde rond 15 uur / 15:30 uur. Dan zijn er nog 2 flesjes en die krijgt hij rond 18:30-19:00 en 23:00-23:30 uur.
De 2 flesjes in de ochtend is 150 ml water + 5 schepjes voeding en de overige 3 zijn 180 ml water + 6 schepjes.

Slaapjes

Ivan zijn slaapjes gaan erg goed en er zit een goede regelmaat in. Nu moet ik zeggen dat wij dit ritme er in gebracht hebben en Ivan hier heel goed in mee gaat. Door goed te kijken naar de signalen wat betreft moe worden heb je zo zijn of haar ritme door.
Hij is 2 uur wakker en slaapt dan ongeveer weer 2 uur overdag. Soms heeft hij even een huiltje nodig om in te slapen. En dit is prima, dit duurt kort en daarna slaapt hij heerlijk in en wordt hij een uur of 2 later wakker.
Meestal maken we hem wakker voor de fles, dan verschonen we hem en krijgt hij zijn flesje. En 2 uur na het wakker worden, wordt hij jengelig en is het weer tijd om te gaan slapen.

Hij gaat na de fles van 15 uur meestal weer rond 17 uur naar bed en slaapt dat tot ong. 18 uur. Dan heeft hij er geen zin meer in en halen we hem uit bed. Soms gaan we dan even wandelen of we doen hem in bad of onder de douche. Hij heeft dan even zijn huilmomentje. En dan geven we hem tegen 18:30-19:00 uur zijn flesje en daarna is hij weer helemaal vrolijk en gaat hij rond 20 uur weer naar bed. En slaapt dan tot wij hem rond 23-23:30 uur wakker maken. Aan het einde van de late fles valt hij weer in slaap en wordt dan de volgende ochtend weer wakker.

Spelen

Wat spelen betreft. Wij spelen in zijn wakkere tijd altijd even met hem. Of nou ja, spelen. Lekker lachen en geluidjes maken en hij kan in de box of op het boxkleed ook heel goed zichzelf vermaken. We hebben een babygym staan en daar zit hij dan lekker tegenaan te slaan en tegen te kletsen. En op die manier kan ik ook lekker even wat doen in huis.

Armen zwaaien

Hoe erg Ivan eerst nog met zijn armen aan het zwaaien was, zo weinig doet hij dat nu nog in bed. Hij ligt een stuk rustiger en ‘maait’ nog wel eens met zijn armen maar niet meer zoveel aan het begin. En met 3 maanden is dit al zo goed als helemaal over. Dus het kan alleen maar beter worden.
Ik ben wel blij dat wij niet zijn gaan inbakeren omdat dit ook weer afgebouwd moet worden. Ik ben dan ook van mening dat mensen dit tegenwoordig wel heel snel doen.

Ik heb erover getwijfeld i.v.m. het ‘maaien’ van zijn armen. Maar hij moest er even doorheen en hij sliep wel goed als hij eenmaal sliep. Wel deden we hem al snel een slaapzakje aan met mouwen en dit hielp ook al heel erg goed.

Speen

Elin heeft nooit een speen gehad, want die spuugde ze altijd gelijk weer uit. En Elin sliep heel rustig en kon heel goed zelf in slaap komen. Bij Ivan ligt dat ietsje anders. Hij heeft soms wat weer moeite met inslapen en daarom krijgt hij weleens een speentje bij het inslapen. Verder eigenlijk niet.
Wel heb ik hem altijd bij mij als we weg gaan. Want als ik nog niet thuis ben en het is flesjestijd dan kan ik het mooi even rekken met het speentje.

En soms wordt hij rond half 7 iets huilerig wakker en dan geef ik hem even zijn speentje en slaapt hij nog even rustig door om vervolgens tussen 7 en half 8 rustig en al brabbelend wakker te worden.

Wij zijn heel erg tevreden met dit schema en Ivan is een heerlijke vrolijke baby. Iedereen heeft zijn eigen schema maar Elin vaarde heel goed op Ritme en Regelmaat en Ivan ook. Dit vinden wij erg prettig en dit voorkomt ook dat wij hele dagen met hem op de arm lopen.