zindelijk

Elin is 3,5 jaar, 1 oktober, en inmiddels dag en nacht zindelijk. Het zat er al een tijdje aan te komen, want geregeld was ze droog in de ochtend. En dat had ze zelf ook door. Dan zei ze zelf altijd al dat er geen plasje in de luier zat. Hoe is ze in de nacht ook zindelijk geworden? Dat lees je hieronder.

Eigenlijk kwam Elin er op een gegeven moment zelf mee. Nu had ze bij oma al eens een middag dutje gedaan zonder luier maar verder eigenlijk nog helemaal niet. Ze zei eens tegen mij dat ze geen luier meer om wilde. Nou, dat mag. Even proberen nog te plassen op het toilet voor het slapen gaan en hup het bed in.
Onder haar hoeslaken ligt een waterdichte molton van Hema. Dit leek ons wel handig voor het geval er een ongelukje zou komen. Want dat zou natuurlijk heel goed kunnen.

Zo geschiedde, een middagdutje zonder luier en in de avond wilde ze uiteraard ook geen luier meer om in bed. Ze had deze wel om, maar ze riep mij al binnen 15 minuten nadat ze in bed lag. Volgens Elin was ze nat. Ik zei dat dat niet kon want ze heeft een luier om. Maar ik ben helemaal nat, de luier moet af. Nou, dan doen we dat toch.

Ze gaat meestal rond 8 uur naar bed en dan mag ze rond half 7, kwart voor 7 nog een laatste beker drinken en daarna niet meer.
Na het tandenpoetsen gaat ze zelf nog even proberen te plassen en dat lukt altijd en dan is ze weer heel trots dat ze geen luier om hoeft. En dit wil ze ook niet.

Ze slaapt op zolder en daar is natuurlijk geen toilet dus hebben wij op zolder een potje met toiletpapier neergezet. Ze weet dat die er staat, maar als ze moet plassen komt ze toch naar beneden om gewoon naar het toilet te gaan. Maar over het algemeen komt ze haar bed niet meer uit omdat ze moet plassen. En als ze wakker wordt in de ochtend rond 8 uur dan staat ze ook niet op knappen. Dan gaat ze ongeveer 15-30 minuten na het wakker worden voor het eerst naar het toilet.

De eerste ochtend na een luierloze nacht was ze heel erg trots en zei ze dat ze nu toch wel echt een grote meid was. Zo leuk! En sindsdien heeft ze in de nacht geen luier meer om gehad. 20 september was de eerste nacht zonder luier. Super trots zijn we ook op haar.

Ze heeft tot nu toe 1 ongelukje gehad en dat was tijdens het logeren bij opa en oma. Even een ander bedje, toch teveel gedronken, zeg het maar? Geen idee, en dat geeft ook helemaal niet.
Ze is pas 3,5 jaar dus een ongelukje is ook helemaal niet erg. En dat snapt ze zelf ook. Dit is eigenlijk hoe Elin in de nacht zindelijk is geworden.