De eerste babyschoentjes kopen, ik vind dat altijd zo leuk. Nu moet ik zeggen dat ik dit al had gedaan toen ik nog zwanger was. Haha. Kon het niet laten. Maar in deze blog ga ik je uitleggen waar je op moet letten als je babyschoentjes wilt gaan kopen.

Hoe kies je de juiste pasvorm, welke zool kies je en welk materiaal is het beste om te kiezen. De juiste combinatie hiervan stimuleert de ontwikkeling van de kleine voetjes. Daarom zijn er ook speciale babyschoentjes in de markt.

Materiaal, Zool en Pasvorm

Het mooiste is om gebruik te maken van natuurlijke materialen zoals leer, canvas of bijvoorbeeld katoen. Veel eerste schoentjes zijn gemaakt van leer, want dit is ademend. En heel fijn, minder zweetvoetjes.

Wat ik persoonlijk ook heel belangrijk vind is een flexibele zool. Ik koop geen babyschoentjes met een hele stugge zool. De schoenzool moet wel echt buigzaam zijn. Op deze manier leren ze goed en correct lopen en staan. Door hun voetjes goed af te rollen.

Dan is er natuurlijk nog de pasvorm. De schoentjes moeten goed zitten en nergens afknellen. En heel belangrijk, er moet bij de teentjes ook echt voldoende ruimte over zijn.

Hoe ga je te werk in de winkel

Zoals ik hier boven ook al vertelde is de pasvorm super belangrijk. De teentjes van je baby gaan continue heen en weer en op en neer. Dus moet er echt voldoende ruimte zijn bij de teentjes. Als de schoentjes te krap zitten en hij of zij loopt hier langere tijd op dan kan er een verstoord looppatroon ontstaan. En dit is dus iets wat we willen voorkomen. Bij elke stap moet de voetzool goed kunnen afwikkelen.

Hoe kies je de schoenmaat

Wat ik altijd zie in de winkels en wat ik dus overgenomen heb als ik babyschoentjes ga kopen is de manier van maat opmeten. Je trekt de schoentjes aan bij je baby en je drukt met de duim op de neus van de schoen. Als je dan ongeveer 1 centimeter over hebt, zitten ze goed. Is het meer dan 1 cm, kies een maat kleiner of wacht tot ze echt goed passen.

Sneakers

Koop bij voorkeur nog geen sneakers,. Nu moet ik eerlijk zeggen dat Ivan deze wel heeft. Maar alleen met een zeer flexibele zool. En gelukkig hebben veel merken deze tegenwoordig ook. Zodat de zool fijn meebeweegt en ze genoeg grip en bewegingsruimte hebben. Dus het zou wel kunnen, maar let goed op pasvorm, maat en zool.

Kwalitatief goede babyschoenen gaan langer mee en zijn vrijwel altijd gemaakt van natuurlijke materialen. Ze kunnen vaak zelfs nog een ronde mee voor een kleiner zusje of broertje.

Wanneer starten met schoentjes dragen?

Ik heb beide kindjes pas schoentjes aangedaan toen ze ook echt stapjes gingen zetten. Dus zodra ze langs gingen lopen en dit buiten ook deden, deed ik ze schoentjes aan. Daarvoor kregen ze sokjes of slofjes aan hun voetjes om ze warm te houden. En dat is ook helemaal prima.

Hopelijk heb ik je zo een beetje op weg kunnen helpen met het kopen van de eerste babyschoentjes. Mocht je meer willen weten of toch nog vragen hebben. Stel ze gerust.