uitzetlijstNu ik weer zwanger ben moet ik natuurlijk weer gaan nadenken over die uitzetlijst. Wat hebben we nog en wat moten we nog of weer aanschaffen. Nu zie je overal uitzetlijsten staan, maar ik vind die veel te uitgebreid. Ik deel met jullie mijn ideale baby uitzetlijst. Hij is dus heel persoonlijk en echt mijn ervaring. Mocht je iets missen let me know.

Qua verzorging heb je het één en ander nodig namelijk:

Een stuk of 10-15 hydrofiele luiers. Op de meeste lijsten staat een stuk of 6, maar dat is echt te weinig. Elin spuugde de eerste week behoorlijk veel omdat ze gepoept had in het vruchtwater en daar ook wat van had binnengekregen en dus werd er een hydrofiele luier onder haar hoofdje gelegd in bed. En elke keer als ze gespuugd had werd die ververst. Dus eigenlijk hadden wij aan 10 hydrofiele doeken veel te weinig. Haha. De kraamverzorgster heeft Bram op dag 3 nog even naar de winkel gestuurd om nieuwe te halen. En daarbij je kan ze overal voor gebruiken. Je kindje afdrogen, spuugdoekjes etc. etc. Ze zijn overal goed voor en ook nog heel lang bij je kindje te gebruiken.

1 aankleedkussen en 2 of 3 hoezen. Want ja ze poepen of plassen weleens van zich af haha. En sowieso als er 1 in de was zit heb je een schone nodig.

1 babybadje met standaard.

1 badthermometer. Nu kan je ervoor kiezen dit niet te kopen, maar onze kraamverzorgster vond het wel fijn aan het begin. En daarnaast hij kost ook maar een paar euro. We gebruikten dit vooral de eerste paar keer in bad om te kijken of ons watertemperatuur wel klopte met hetgeen wat er op de kraan staat. Dat deed het, en dus na de 1e week is hij niet meer gebruikt.

2 badcapes. Om je kleintje heerlijk in te kunnen wikkelen na het douchen.

1 thermometer. Of nou ja, eigenlijk 2 want voor jezelf heb je er ook 1 nodig. Na de bevalling moet jij jezelf ook dagelijks temperaturen om in de gaten te houden dat je geen infectie krijgt bij de wond, maar ook zeker bij/in de baarmoeder.

En verder heb je natuurlijk verzorgingsproducten nodig. Als in luiers (newborn). Elin zat al heel snel op maat 1, dus ik heb maat 0,1 en 2 alvast in huis gehaald. Dan heb je het ook maar. Billendoekjes natuurlijk, een heleboel. iets van sudocrème, babylotion, babyzeep, watjes, pleisters en ook alcohol om te kunnen ontsmetten, zoals bijv. de thermometer na gebruik.

Een ledikantje en/of een wiegje. Wij hebben een wiegje op onze slaapkamer gehad en een ledikantje op haar kamer. Ze heeft precies 6 weken bij ons op de kamer geslapen en toen is ze naar haar “grote” bed gegaan op haar eigen kamertje. Ze is best groot en het wiegje werd al snel wel echt klein. Ook was ze heel erg beweeglijk met haar armen en ging ze steeds door de spijltjes van het wiegje heen. En dus was het tijd voor een groter bed. En op haar eigen kamertje sliep ze ook veel beter en ik ook. Of nou ja, na een aantal dagen dan haha. De eerste paar dagen op haar eigen kamer natuurlijk even checken of ze nog wel ademt. Mom’s know what i am talking about, haha.

Een matras voor in het ledikantje/wiegje.

3 hoeslakentjes en 3 dekentjes. Wij begonnen met 1 dun dekentje en 1 fleecedekentjes omdat ik beviel in april wist ik niet wat het weer deed. Nu hebben wij maar 6-7 weken dekentjes gebruikt want Elin lag er elke avond/ochtend bovenop en dat is natuurlijk koud. Dus we hebben haar een slaapzakje aan gedaan en geen dekentjes meer.

1 of 2 kruiken. 1 voor in bed en 1 voor in de kinderwagen bijv. De eerste 1 a 2 weken hebben wij kruiken gebruikt, daarna was het niet meer nodig. Tijdens de nachtvoeding ging Bram de kruik weer vullen met warm water en dit in haar bedje leggen. Zodat als de voeding klaar was ze weer in een lekker warm bedje komt en ze sneller en lekkerder slaapt. Want jou armen zijn lekker warm en als ze dan weer in een koud bed komen, worden ze vaak weer wakker en kan je weer opnieuw beginnen. En daarna leg je het kruikje lekker aan het voeteneind en blijft het bedje lekker op temperatuur.

Een commode en een kledingkast. Wij hebben deze nog van Elin. Elin krijgt een nieuwe kamer op zolder en daar zetten we geen commode neer. We verschonen haar daar toch niet zo heel vaak op. En we zijn bezig met het zindelijk maken. Wij en vooral ook zij is er erg mee bezig, dus wie weet is het ook wel niet meer nodig.

Wat kleding voor de baby betreft heb je ook het één en ander nodig.

Een stuk of 6 rompertjes (3x maat 50 en 3x maat 56) Over het algemeen past de baby wel maat 50 maar het kan ook maar zo zijn dat je bijv. 2 weken overtijd bent en hij of zij gelijk maat 56 aan moet. Elin paste maar een paar dagen in maat 50. Ondanks dat ik maar 3 dagen overtijd was. De broekjes en shirtjes in maat 50 pasten om haar lichaam goed, maar de lengte was te kort.

3-4 setjes kleding. 2 keer maat 50 en 2x maat 56. Om dezelfde reden die ik net noemde.

2 mutsjes

3-5 paar sokjes.

Als je borstvoeding geeft of wilt gaan geven heb je ook het 1 en ander nodig.

Voedingbh’s, een stuk of 2

Zoogcompressen voor in de voedingbh’s

Voedingskussen (slaapt ook heel fijn tijdens de zwangerschap)

Vitamine D en K voor de baby.

Een kolf en kolfflesjes is echt nog niet direct nodig om aan te schaffen. Bij mij liep de borstvoeding niet en heb ik in eerste instantie een kolf gehuurd. Dit was prima. Na 1 week ging het niet meer en wilde het allemaal niet. Ik gestrest en Elin ook en toen zijn we over gegaan op flesvoeding. Gelukkig had ik in dit geval nog geen dure kolf aangeschaft. Ook flesvoeding is niet direct nodig om in huis te hebben, dat komt allemaal goed. En via het ziekenhuis kan je ook van alles krijgen. Als je zeker weet dat je geen borstvoeding wilt proberen kan je natuurlijk altijd een pak zuigelingenvoeding in huis halen. Kan absoluut geen kwaad.

Zo dacht ik er mijn 1e zwangerschap over, maar nu toch iets anders. Er komt absoluut een flesje en flesvoeding alvast in huis. De borstvoeding ging bij Elin heel erg moeizaam, met al verkeerd aanleggen in het ziekenhuis. Kloof 1. etc. etc. Op een gegeven moment deed het zoveel pijn, niet alleen aan het begin wat normaal is, maar de hele voeding door. En dat kon ik niet meer opbrengen. Na van alles geprobeerd te hebben zijn we na 1 week overgestapt op flesvoeding om half 5 op zaterdagmiddag. Net voor de winkels dicht gingen. En ik wil dat risico dus niet weer lopen.

Je hebt natuurlijk ook drinkflesjes nodig. Een stuk of 2 en 2 flesspenen. Wij gebruikten het systeem van Dr. Brown. Die heeft een vacuümsysteem erin waardoor er minder geboerd wordt, minder teruggeven en ze rustiger kunnen drinken.

Doseerpotjes voor onderweg bijv. Ook gebruikten wij deze om alvast het poeder voor de gehele dag klaar te zetten. Dan gooi je dat zo bij het opgewarmde flesje en ready to go. Geen schepjes tellen etc.

Een flessenborstel om de flesjes goed te kunnen schoonmaken.

Thermosfles voor onderweg. Bij borstvoeding kan je natuurlijk de baby even snel aanleggen maar bij een flesje moet je rekening houden dat je kokend water meeneemt en koud water. Dan kan je dat mixen tot de ideale temperatuur en het poeder erbij in, even schudden en klaar.


 

Verder zijn er natuurlijk ook nog de standaard dingen.
Een kinderwagen en maxicosi / reiswieg.
Maxicosi mag ook in de auto, ideaal.
Wipstoeltje, hoeft natuurlijk niet, maar baby’tjes vinden het wel erg fijn.
Babyfoon
Een box en boxkleed voor in de woonkamer. Hierin kan je je kleintje lekker wegleggen en kan hij of zij lekker om zich heen kijken.
Luiertas
En eventueel van die geurzakjes om luiers in te doen als je onderweg bent.

Het meeste hebben wij nog wel in huis. We weten niet wat het geslacht gaat zijn, dus heel veel kleding ga ik niet in huis halen, dan bestel ik gelijk na de bevalling online wel wat, haha.  Maar deze uitzetlijst ga ik zeker weer gebruiken om precies te kijken wat we nog hebben en wat we nog moeten aanschaffen.